Spirt and Spirit сезон 7, епизод 1: Единствената родина е езикът

Литературният салон Spirt and Spirit даде старт на своята седма година съществуване

7 години, през които публиката имаше възможността да се срещне с изключително много български писатели и книгите им. 7 години, за които литературният салон се утвърди като една сцена не само за представяния на нови книги, а и в място за размишления, за споделяне, за повдигане и търсене на отговорите на най-важните въпроси. Ако е вярно, че първите седем години са най-важни и определящи бъдещето на един човек, то само можем да си представяме какви силни дни го очаква култовия литературен салон. 

„Литературният салон се превърна не само в място за литературни срещи, общо взето се превърна в сериозен културен контекст. Размишлява се върху проблеми, които надхвърлят чисто литературните. Получава се мисловна лаборатория. Получават се продукти. Идват все по-млади умни и талантливи хора. Салонът е дело на вашето желание да го има” – заяви Александър Секулов по повод откриването на седмата година от литературния салон.

Кратката ретроспекция на българската литература през последните 7 години показа как са се променили писателските съдби, как се е променило цялостното отношение към българската литература и най-вече на издателите към българските писатели. Всичко това прави развитието на литературата ни много скоростно. А формати като литературния салон и пълната зала е просто едно от доказателствата за това.

Този сезон за Spirt and Spirit има своите новости. Форматът на срещите се разраства все повече и повлича различни членове на салона като участници в свои рубрики. Писателката Ина Иванова ще води своята рубрика „Рикошет”, която ще открива всяко едно издание. В него тя ще прави съпоставка между двама автори. Първите от тях бяха големия български поет Иван Методиев и нобеловият лауреат Чеслав Милош. 

„В тази рубрика общата ни идея беше да споделяме по двама автори с вас, подборът е чисто субективен. Ще се опитам да уловя вечните, световните поети, някои от тях родени в България.” – коментира Ина мотивите си за създаването на тази рубрика.

А това е нужно, за да създадем самочувствието си, че имаме литература на световно ниво, че имаме поети с нищо не отстъпващи на световните. „Светът е голям и колкото голям е светът, толкова големи сме и ние” успя да убеди Александър Секулов публиката след вечните стихове на Иван Методиев.
Основен гост в първото издание на Spirt and Spirit беше Златко Ангелов. Дипломиран лекар, преподавател по анатомия, журналист и писател. Има шест деца и обикаля света като търси пейзажа, който най се доближава до неговия любим, а именно – морето.

„Моят пейзаж е морето и плажа. Винаги там се вълнувам. Колкото и да ходя по света винаги търся морския пейзаж. Всяка красота е хубава, независимо каква национална квалификация ѝ даваш.”

Златко Ангелов разказа за книгата си „Моята Америка” (Ерго, 2015), за живота в Щатите, за това как човек се решава да емигрира на възраст. Дори да пише на английски, Златко Ангелов реди мислите си на български и където и да се намира по света, той носи родината си винаги със себе си – в езика, на който мисли.

„Пиша книгите, защото имам потребност да ги напиша. Как ще бъдат приети не зависи от мен. Човек пише от удоволствие да реди думи – техника. Езикът е всичко, единствената родина е езика. Не можеш да избягаш от това нещо”.

Въпросите на водещия Секулов допълнително изведоха разговора от рамките на литературата и писането, колкото и абстрактни да са тези рамки, и го прехвърли към общочовешкото, вечното. Затова и този литературен салон не губи интереса към себе си вече 7 години, той не е само литературен, каквото му е името, той просто ползва литературата като трамплин, за да надскочи онова, което виждаме ежедневно и да ни покаже ако не отговорите, то поне въпросите на онова, което ни вълнува вътрешно.
Следващата седмица (29 септември) от 19:00 часа Spirt And Spirit ще представи Недялко Славов и неговия нов роман „432 херца”. 

Всеки вторник от 19:00 литературният салон ще се излъчва на живо за целия свят в интернет на адрес artlive.bg

За автора

Вашият коментар