Спортната зала на ПУ, базата в Коматево и Малката базилика с номинации „Сграда на годината“

Новата спортна зала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, тренировъчно-възстановителния център на Ботев Пловдив в квартал Коматево и Малката базилика са сред номинираните сгради в наградите „Сграда на годината“ 2013. Победителите – строители, архитекти и инвеститори ще бъдат определени от специално жури и ще получат награди-статуетки, изработени от Петко Москов. Церемонията по награждаването ще се състои на 11 декември. Освен журито, гласа си могат да дадат и всички посетители на интернет сайта на конкурса.

Малката базилика попада в категория „Културно-историческо наследство и паметници на културата“. Тя бе открита по време на Нощта на музеите и галериите, след дълга реконструкция на напълно забравеният археологически обект, античните мозайки на римската Базилика вече са експонирани по достъпен начин – на места под стъклен под, на други – направо за директно наблюдаване. Компания в категорията на Малката базилика ѝ правят реставрираната късноантична крепост с църковен ансамбъл в село Белчин, община Самоков, и бизнес-сграда паметник на културата в София на бул. „Мария Луиза“.

Спортната зала на Пловдивския университет и новата база на Ботев Пловдив в Коматево пък ще спорят за приз в категорията „Образование и спорт“. Залата на ПУ бе готова преди повече от година, но се ползва активно от по-скоро, заради забавения акт 16. Оттогава приема редица интересни събития, като спортни състезания, откриването на учебната година в университета или Startup Weekend. Базата на Ботев в Коматево бе открита през септември. Предвиждаше се мъжкият отбор и детско-юношеските формации на Ботев Пловдив да провеждат своите тренировки там, както и повечето от юношеските двубои. Базата обаче много бързо стана още по-важна, тъй като стадион „Христо Ботев“ до Бирената фабрика ще бъде изцяло съборен, за да се изради чисто ново съоръжение. През това време мъжкият отбор ще играе мачовете си от „А“ група на базата в Коматево. Останалите номинации в „Образование и спорт“ са Студентският център „Америка за България“ в Благоевград, модернизираният Библиотечен център на Лесотехническия университет в София, частна детска градина Кита в Кърджали и Академичната база на Европейския колеж по икономика и управление в София.

Всички номинации може да видите от този линк, като може да гласувате от бутон в страницата с допълнителна информация за всяка сграда.

За автора

Вашият коментар