Студенти от всички страни: Кирилизирайте се!

Шестима млади студента, втори курс надигнаха високо глас – Кирилизирайте! Те са от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИ) – Пловдив, специалност „графичен дизайн и фотография” и се осмелиха да покажат на пловдивската публика една своя идея, за щастие на всички, превърнала се в реалност – идеята, наречена „Кирилизирай се”. В препълненото фоайе на бившият Младежки дом „Спектър” – Георги Стоянов, Деница  Чакърова, Здравка Кокалова, Ростислав Маринов, Стефан Рендаков и Христо Георгиев, поставиха началото на „кирилизацията” в Пловдив, вечерта на 15 октомври 2012г. Те показаха на публиката нещо много повече от шрифтове, написани на кирилица.

Студентите заявиха по един категоричен начин, че българският език има бъдеще. Присъстващите на това събитие усетиха положителната енергия, струяща от всяка картина, от всеки шрифт. Подобаваща беше и музиката по време на събитието – 100% български изпълненияот архива на „Балкантон”, поднесени с артистизъм професионален замах от пловдивския DJ Skill.

Любовта към родния език и към това да бъдеш себе си, без да се натрапваш, и още по-малко да се величаеш  присъстваше повече от осезаемо навсякъде. Като всяко красиво нещо, така и тази сбъдната мечта, шестимата млади българи твърдят, че се ражда съвсем случайно, макар че подобна себеизява, подобна проекция на стремежа към това да покажеш, че има смисъл в това да твориш и да се реализираш в България, лично за мен не е случайна.

kiriliziraise_amtii

Това лирическо отклонение има за цел да насочи лъча на прожектора към една малка група хора у нас, които предпочитат да не говорят гръмки фрази, лишени от смисъл. Шестимата студенти в АМТИ – Пловдив са за мен хората, които скачат от ръба на космоса, надянали върху плещите си единствени скафандъра на своята различност!

Тези великолепни млади хора, нарекли себе си „Колективът” доказват, че инаквите, онези, които не се чувстват удобно в клишета и рамки, личностите, носещи в себе си известна доза лудост, и които често стават обект на глупави подмятания са в крайна сметка онези хора, които случват промените!

Убеден съм, че „Кирилизирай се” е само първата малка, но изключително съществена крачка в правилната посока, която следват Георги, Деница, Здравка, Ростислав, Стефан и Христо. Посока, която неминуемо ще отведе тези млади таланти на Пътя!

Още снимки от събиртието можете да разгледате тук

kirilica

 

За автора

Вашият коментар