Всички пътища водят към Нощен Пловдив!

За осма поредна година ще се проведе културното събитие, което кара хора от различни градове, възрасти и  образование да се разходят по улиците на древния ни град и да поемат от красотите на историята и изкуствата предложени ни от артистите.

От години, не само сред жителите на града, но и сред по-голямата част от гостите му, витае усещането, че Пловдив е средище на художници, музиканти и артисти. Той гостоприемно подслонява всеки един от  тях и им предоставя възможност да представят своето изкуство на публиката. А публика има, жадна за новото и старото, за класическото и екстравагантното, за нежните звуци на цигулката и „забивките“ на рок китара.

Осем поредни години „Нощта на музеите и галериите“ обединява артистите и привлича стотици българи от всички краища на България да посетят града. Това събитие е набрало такава голяма популярност, че покрай него се завъртат множество други фестивали и културни събития, които правят септември пъстър, разнообразен и колоритен, представящ различни проекти и спектакли.

Трудно е човек да остане безучастен. Месеца ярко контрастира на лежерното и приспивно лято със своя богат асортимент от развлекателни и културни събития, завъртащи се около Нощта, съживяващи града и каращи го да разцъфне.

plovdiv_foto3

Две са по-ярките културни събития, покрай които се реализират и множество други, не чак толкова мащабни, но също предоставящи на публиката интересни, обогатяващи и развлекателни прояви.  Малкият епицентър е студентския фестивал Open Student Fest, имащ амбицията да добие мащабите на Нощта, и привличащ и може би запознаващ редица млади хора с културата, изкуството и красотата на музиката и театъра.

Големият епицентър на културни събития, разбира се е „Нощта на музеите и галериите“, една културна традиция, превръщаща Пловдив в неспящ, жаден за духовно обогатяване, организъм.

Разбира се като всяко едно нещо и това мероприятие среща негативни настроения сред част от обществото. Мнозина протестират срещу прекалената комерсиализация на събитието, като влагат отрицателното значение на думата. За много други, тълпящите се хора са чиста проба позьори излезли като на селски събор да се покажат колко са „културни“, а за трети, които възприемат себе си като „културтрегери“, изкуството е предназначено за малцина интелектуалци, превъзнасящи гения на артиста.

Но истината е, че това събитие (както предхождащите и последващите го мероприятия) се различава от селските събори. Тук отсъства традиционната миризма на кебапчета и кюфтета. Хората, независимо по каква лична причина са излезли се докосват до историята, културата и изкуството и несъзнателно обогатяват своите, потънали в сивотата на ежедневието, души. Сетивата им биват провокирани от нестандартното представяне в „Град и публични пространства“ (пример за това е нашумялата фотография на брадатия мъж с токчета), започват да търсят скритите послания и смисли, да дискутират и обсъждат решението на Общината да цензурира снимката, да мислят, да спорят… и ако това е лошо?! В това се крие истинския смисъл на нощта – обясненията и разсъжденията, които произлизат след всяка видяна нестандартна изложба, която ни кара да се позамислим и да разтълкуваме идеята на автора. Безценно!

Brada_i_tokcheta

Събитието се е съхранило от съпътстващата обществото ни простотия, а това води до желанието да се показва на публиката все повече и повече. Нощта обединява артисти и граждани, като превръща Пловдив в открит театър, където всяко кътче е превърнато в атрактивна сцена за интерпретациите на съвремието ни. Популярността на Нощта и всички събития покрай него доказват, че изкуството не е само за избрани, а за всеки който желае да се запознае с него.

От всички 100 отворени обекти на Нощта, може би има някъде едно, което е вашето място. Открийте го! Запознайте се с авторите, разпитайте ги за чудодейната сила на изкуството и разменете по някоя мъдра мисъл. Снимайте се с тях и после пренесете това усещане в дома си. Това е Пловдив! Наследете му се!

За автора

Вашият коментар