Забравете миналото си в Арт нюз кафе

Книгата „Forget Your Past” (изд. Жанет 45, 2012) е литературната творба, която ще бъде представена днес, 19 март 2013г.  в Арт нюз кафе на ул. „Отец Паисий” 38 от 18.30 часа на пловдивската публика. Четивото проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до наши дни.

Книгата включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години. Заглавието й е заимствано от надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо, дали са посветени на Съветската армия, на Априлското въстание или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.

Досега албумът „Forget your past” е представян в София, Париж и Амстердам, а едноименната изложба е показвана в рамките на Месеца на фотографията в Лондон, фестивала Sofia Architecture Week, в Българския културен институт в Берлин, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на изложбата „Socialism's Material Residue" в Амстердам. В края на 2012 г. книгата попада в селекцията "The best photobooks of the year" на британското списание „British Journal of Photography", a в началото на 2013 г. авторът й получава награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за работата си по проекта.

„Forget Your Past”  ще бъде представена от автора й Никола Михов в разговор с издателя Манол Пейков и архитект Владислав Костадинов.

 

n.mihov

 

За автора

Вашият коментар