Start it Smart: Влизаме с много нови идеи и проекти през 2015 (СНИМКИ)

Президентът на бизнес организацията Start It Smart – Петър Шарков откри официално клон и в Пловдив на „сцената” на Hackafe тази седмица. Той представи развитието на Start It Smart през годините и част от екипа, който ще работи за организацията в Пловдив, а именно – Георги Ангелов, Стоян Найденов и Иван Джеферов.

Това не е случаен екип. Преди малко повече от година заедно с още други свои колеги те успяха да организират първия StartUP Weekend в града и да привлекат сериозно вниманието около себе си. Тримата са познати фигури в IT сектора, затова и за откриването интересът бе толкова голям. 

Предприемаческата среда в Пловдив  расте повече и повече. Като цяло сме доста впечатлени от града, който усеща силата и емоцията на София. Пловдив е раздвижен и има бизнес, което е неизменна част от една предприемаческа система на локално ниво”, коментира Петър Шарков

Start It Smart е организация, която обобщава всички наши идеи и дейности, които развиваме и сме реализирали през последните 6 години. Началото ни стартира от 2008 година, когато спечелихме Конкурс за интересни бизнес идеи, от който получихме 20 000 лева да стартираме собствен бизнес. Тогава се спогледахме (с днешният ни екип) и никой от нас не знаеше как се стартира собствен бизнес. Това беше ключов момент в живота ни. 

Започнахме да търсим какво означават думите „бизнес” и „предприемачество”. Открихме, че в София съществува Фондация „Start Up”, която организираше старт ъп конференции. Това беше единствената организация в София, която бе доста активна и даваше някаква видимост на предприемачеството в тези дни. Преценихме, че средата в България тепърва започва да се открива, а нито един студент в нито един университет не беше стимулиран да стартира собствена компания.  Сметнахме, че не е справедливо младите да нямат шанс”, разказва за началото на организацията Петър Шарков пред препълнената аудитория.

„Започнахме да се самообучаваме, срещахме се с хора, с успешен бизнес и започнахме да извличаме знания. Това ни даде вдъхновение за предприемаческите им съвети. Искахме да направим нещо, което да достигне до повече хора, искахме нещо различно. Успяхме да организираме семинарни срещи с хора, постигнали баланс в своят бизнес, които да дават съвети на хора, каквито сме били ние в началото”, допълва Петър Шарков

Start It Smart има за цел хората с идеи и желание за развитие да разгърнат потенциала си, да научат повече за предприемачеството и как се стартира бизнес и в крайна сметка да успеят да създадът собствен такъв.

„Преди година попаднахме на Start Up Weekend Пловдив, който бе организиран от Георги Ангелов, Стоян Найденов и Иван Джеферов. и много ни хареса. Имаше изключително много проекти, много мотивирани хора, всички действаха. Средата тук си ври и кипи. Благодарение на тях успяхме да реализираме идеята да създадем Start It Smart  в Пловдив”, споделя още Петър Шарков

Президентът на пловдивкия клон Георги Ангелов сподели, че свтът около нас започва да се подрежда в правилна посока: "Ние виждаме, че младите хора имат нужда от тласък, с който да разберат, че България и света изобщо ще бъде управляван от можещите и знаещите"

Start It Smart Пловдив се случва като естествен отговор на всичко онова, което създадохме до момента (като „Hackafe” и “Start Up Weekend”). Ще организираме минимум 6-7 събития с предприемаческа насоченост. Start It Smart е национална организация, която ще представя най-добрите ментори в сферата на бизнеса”, добави още дизайнерът. 

Ние градим българска общност, където можете на намирате хора със сходни интереси като вашите. Тези срещи, които искаме да осъществим ще бъдат срещи с различни инвеститори, които могат да ви научат какви точно изисквания се очаква да покривате като бъдещи предприемачи.

В даден момент, ще направим и втори Start Up Weekend в Пловдив на 27 – 28 февруари и на 1 март 2015”, коментира предприемачът Стоян Найденов.

Основахме организацията, защото има много голяма разлика от това да си сам и да работиш в екип. Да създадеш екип, с който да работиш в хармоние е много голяма рядкост в България и до голяма степен ще поощряваме работата в екип", довърши програмистът Иван Джеферов

Информация за предложенията и проектите на организация Start It Smart можете да откриете в официалната страница на организацията или да се свържете с екипа на:

  • g.angelov@plovdiv.startitsmart.com
  • i.djeferov@plovdiv.startitsmart.com
  • s.naydenov@plovdiv.startitsmart.com

За автора

Вашият коментар