Трима шестокласници, три училища и една любов – математиката (СНИМКИ)

Деца от три математически гимназии заминават на международна квалификация по математика в Лондон

Това е историята на едно приятелство родено от любовта към математиката

Три момчета, които ни припомнят, че само смелите постигат мечтите си

Петър Узунов от Пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов”, Давид Йорданов от Софийска математическа гимназия и Виктор Илиев от Варненската математичека гимназия „Д-р Петър Берон” заминават утре на международна квалификация по математика в Лондон. И тримата са шести клас.  Петър и Давид се познават от лятото на 2-ри клас от Математическа лагер-школа на Елените, а с Виктор от Олимпиада в Сингапур, откъдето се връщат с медали. 

Петър Узунов се занимава с Математика от средата на втори клас и за момента има 5 купи и над 40 медала от международни, национални и регионални състезания. Някои от най-силните му представяния са от Олимпиадите в Сингапур (SIMOC, 3клас – златен медал), Тайланд (TIMO, 5 клас- златен медал), Малайзия (AIMO, 4 клас, сребърен медал), Олимпиада на единството( Фондация Ойлер – 5 клас, сребърен медал), Международно състезание Математика без граници (3 поредни години със златни медали).

Освен с математика от 4 клас се занимава и с програмиране. След обучение в Академия Телерик, печели Национален Турнир по Информатика в Шумен (5 клас – златен медал) и успява да влезе сред 10-те най-добри информатици за възрастовата си група.

Давид участва в много на брой престижни математически състезания и олимпиади, като се класира на челни позиции в повечето от тях. По-важни постижения през последната година са – Първо място на "Математически предизвикателства", Първо място на Национален математически турнир "Акад.Кирил Попов", Сребърен медал от финал на Международното състезание "Математика без граници" и пети резултат на "Австралийско кенгуру".

Интересите му извън математиката са свързани с програмирането, като и в тази област също участва в регионални и национални състезания. 

Виктор има общо 102 медала. От тях 49 са от математически състезания. Другата му голяма любов е шахматът. Има 53 медала и 23 купи от шахматни състезания. Тази година печели Златни медали от Тайланд (Timo) и „Математика без граници”.

А от състезанието в Сингапур в 3 клас се прибира със златен медал. Има номинация и от Фондация „Димитър Бербатов”.

 

Тримата решават да сформират отбор и да се явят напълно самостоятелно и с лични средства на квалификация на World Matemathics Championship, която ще се проведе в Лондон в края на тази седмица. Това е отборно състезание, в което за 3 дни се минава през 9 кръга (осем отборни и един индивидуален). Другите квалификации  се провеждат в Япония, Сингапур, Корея, Хонг Конг, Китай и Филипините. Най-добре представилите се отбори ще получат покана за участие във финалите, които ще се проведат в Австралия, с партньорството на Университета в Мелбърн. 

Какво отличава това състезание от останалите, на които са се явявали? Отборът ще участва в по-висока от тяхната възрастова. Иначе казано, нашите шестокласници ще мерят сили с ученици от 7 и 8 клас. А защо искат да го направят, вместо да се борят с равни на тях по възраст отбори? Защото това състезание е истинско предизвикателство за тях. Нов формат, от който могат да почерпят много опит, знания и да се запознаят с други образователни системи. И на първо място най-голямото им желание и тяхна мечта – да се класират за финалите в Австралия.

А ние можем само да им пожелаем успех и да продължават да следват мечтите си. Дано техният пример вдъхнови повече деца да се борят за това, което искат, без да не забравят, че пътят към успеха изисква много труд и всеотдайност, но си заслужава!

Вашият коментар