Това звучи ли ви като добре развиващ се театър?

Пет премиери и  два спектакъла за деца, както и пътуващ театър в региона  – всичко това реализира при завиден интерес Родопският Драматичен театър с новия си директор Крум Филипов. Тази година театърът е сред номинираните за ИКАР в категория Дебют за сценографията на „Лазарица" от Йордан Радичков, дело на Виктория Филипова.

Това звучи ли ви като добре развиващ се театър? В Родопите, в област с близо 120 хиляди души се развива този театър. Там, където „Планината прави театъра” – мотото на трупата, която през лятната ваканция за някои гастролираше из родопските села, Златоград, и кварталите на Смолян с пиесата „Последният пастир” по Николай Хайтов. Много бързо хората усетиха, че там се прави театър и с ум и със сърце. Освен това РДТ очарова и с програмата на тазгодишната Нощ на театрите през есента.

До тук много добре. Само, че една събота (10.01.2015) в сутрешния блок на телевизия БТВ, г-н Калин Сърменов (като официален съветник на министъра на културата Вежди Рашидов), разпитван по важни въпроси,  решава да изрази на висок глас, че Смолянският театър не се развива.

Припомням, че именно този театър бе закрит през 2010-та година по време на кабинета на Борисов, когато министър на културата бе също Вежди Рашидов. Последваха протести, сфоримира се инициативен комитет, оглавяван от професор Стефан Данаилов. На 5 март 2014 година дейността на тетъра бе възстановена.

Директор на РДТ „Николай Хайтов” стана режисьорът Крум Филипов.  Сезонът на  театъра през 2014-та бе открит с „Майстори”,  като следваха няколко премиери: „Лазарица” от Йордан  Радичков, „Карнавал” от Жоржи Галсеран с режисьор Стефан Спасов, „Чичовци” по Иван Вазов с режисьор Петър Тодоров.

След изказването на Калин Сърменов по БТВ, Петър Тодоров коментира във Фейсбук:

„Не съм гледал какво се е говорило по бтв, но само искам да спомена, че на първата премиера на "Чичовци” на 23 декември салонът на театъра в Смолян /всеки знае капацитета това малко ндк/ беше пълен. и то без кой знае каква реклама. Това говори за факта, че градът и хората в него имат нужда от театър, и то не само от гостуващи представления. В града не живеят допотопни неандерталци, а нормални интелигентни хора, които приемат театъра си като свой и се гордеят с него. Съществуването на смолянски театър ги кара да се чувстват значими и съпричастни към съвременната култура и към съвременния живот по принцип, а не захвърлени и забравени в дълбоката провинция второразрядни личности.

Освен това смолянският театър винаги е бил, и ще бъде стожер на българщината, и който не го разбира, срам за него! Нека политиците мислят за съхраняването на българщината в един обезлюдяващ се и сложен като сбор от етноси регион, а не за партизанщината и теснопартийните интереси. Това е апелът ми към всички политически партии без изключение! А който иска да види и знае какво прави смолянския театър в момента, да дойде на втората премиера на "Чичовци 2014" на 15 януари, четвъртък, в театъра в Смолян. Сигурен съм, че няма да си тръгне безразличен!”

Група хора – отдадено възраждат една сцена, една институция в цял регион, един дух и дори интересът към едно изкуство. И всичко това с много професионализъм, големи усилия,  работа и силен творчески заряд вложени там, където дълго време е била прекъсната традицията, където е липсвал театър. А театърът е преживяване, съпреживяване. Понякога има нужда от време. И това, че екипът на РДТ се справя успешно и професионално се потвърждава и с времето и с фактите.

Родопският театър вече е спечелил и ще продължава и занапред. И дано съветниците на министър Вежди Рашидов през новата година преди да правят гласно своите  „констатации” или пък да дават „съвети”  с най-увереният си диапазон, и още преди да си подредят приоритетите, да си подредят по-обективно информацията.  Поне.

Вашият коментар