Библейски рецепти и испански вкусове – само в Деня на еврейската кухня

“Етно кухня на колела” спира в Стария еврейски квартал “Орта мезар” на 15-ти май. Представителите на еврейската общност в Пловдив сa потомци на евреите, прокудени от Испания през 1492 г. Тогава прадедите на днешните жители на града са  взели със себе си най-ценните съкровища на народа си, които никой не е могъл да им отнеме – езикът, литературата, философията, науката и огромната неписана книга на традициите в храненето и готвенето, която се предава от поколение на поколение.

   Испано-еврейската кухня е изключително разнообразна. Ястията не са тежки, нито тлъсти, и за разлика от останалите кухни – не изобилстват от подправки. В приготвянето им през вековете до днес се прилагат хигиенните съвети на Библията – кашрута. Това е еврейският диетичен закон, който пловдивските евреи пазят в сърцата си и за който ще ни разкажат тази вечер на Панаира на кулинарното изкуство. Кашрута е в основата на специалните еврейски кулинарни обичаи.

  Пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да опитат някои от най-характерните еврейски ястия като "бурмуликос” (пържени мекици, направени от традиционния безквасен хляб – “маца”), “алмодроти” (огретен от тиквички), известният “пастел кон карне” (баница с месо и патладжан), “боикос” и др. Разбира се ще  има и еврейски сладки “Ушите на Аман”, които се приготвят на празника Пурим.

Музиката, която ще звучи през Деня на еврейската кухня, ще е автентична сефарадска. Мелодиите са се запазили от векове и отразяват радостите и скърбите на сефарадските евреи в дългия и тежък живот на изгнание и търсене на пристан. Заповядайте на 15 май (понеделник) в района на Дондуковата градина до Дома на младоженците от 16.00 до 20.00 часа.

Денят на еврейската  кухня се организира от г-н Светлозар Калев, представител на еврейската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Гласувайте за най-вкусното според вас ястие тази вечер и участвайте в томболата, от която може да спечелите покана за Гала вечерта на 16 май в Дома на етносите. Късметлията ще бъде изтеглен точно в 20.00 часа днес.

Кое ястие ще бъде определено за най-вкусно по време на Първия панаир на кулинарното изкуство в града под тепетата може да разберете от страницата на събитието във фейсбук

Ако не сте спечелили покана за Гала вечерта, която ще събере на една трапеза ястията на арменци, евреи, турци, руснаци, италианци, гръци и македонци, може да направите своята резервация в Дома на етносите на тел. 0878 763686. Стойността на куверта за вечерта е 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за дейността на Фондация “ЗАЕДНО”, в подкрепа на етническата толерантност и мирното съжителство на различните етноси в най-стария жив град в Европа.

 

 

Вашият коментар