НУЛА32 блокира „Абаджийска“ на премиерата на новия си брой в Капана (СНИМКИ)

Единственото пловдивско списание за стил и култура – НУЛА32, блокира изцяло улица „Абаджийска“ в Капана в четвъртък вечер

Причината обаче не е протест, а премиерата на новия 9 брой на списанието. Прииждащата публика изпълни пространството пред бар „СандъкЪ“, до който редакторите – Панайот Стефанов и Илия Димитров – разказаха защо е необходим брой, посветена фотографията в Пловдив и изобщо.

Деветият брой на списание НУЛА32 носи интересното заглавие „Светломер“. Той събира на едно място историите на едни от най-известните имена в пловдивската фотография, както в миналото, така и актуални лица днес. Броят разказва тяхната фотографска съдба, показва някои от снимките им, дори съчинява истории по тях. „Светломер“ има за акцент единственото художествената фотография, но в него сред снимките и интервютата има и разкази по снимки – съчинения за неща, които никога не са се случили, но привилегията на фотографията е точно тази – възможността да доизмислим света около кадъра.

Редакторите споделиха, че този девети брой е специален, защото в него няма нито една тяхна снимка, а хората, които участват в него, са 12. Сред тях с думи или снимки се включват имена като Георги Лозанов, Никола Лаутлиев, Иван Кулеков, Милан Христев, Тодор Ненов и много други.

Чувстваме се длъжни да започнем с това, че НУЛА32 продължава да излиза на всяко тримесечие вече втора година. И да бъде напълно безплатно. Това се случва без нито стотинка външно финансиране от политически организации, държавна и местна власт, фондации и конкурси. Когато съотнесем това с безбройните безсмислици, маскирани като културни прояви, за които някой някъде отпуска нереално големи суми,

НУЛА32 е събитие – споделиха редакторите на списанието.

Панайот и Илия онагледиха двете години, през които излязоха 9 чудесни броя, в цифри – над 15 000 екземпляра, повече от 25 автора, близо 150 авторски материала, съхраняващи и представяйки Пловдив и неговите по-малко споделени истории през светогледа на млади, действащи и останали тук пловдивчани.

Няма да преувеличим, ако кажем, че „Светломер“ е най-парадоксалният ни брой. Той има нелеката задача да говори за неща, за които говоренето много често е излишно. Той ще се опитва да разказва по очите на някога красиво момиче, сканирано от стар филм, ще се провира между сенките и светлината, за да търси там онова, което ни кара да отделяме фрагменти от средата, частици от вечността, и да ги запазваме за себе си и тези след нас.

Светломерът има за цел да определи количеството светлина около нас, а „Светломер“ ще я съотнесе със светлината вътре в нас.

Ако не сте се сблъсквали с първите броеве:

  • С дъх на тютюн или представянето на брой 3 може да видите ТУК
  • Представянето на Другосветците в брой 2 вижте ТУК
  • Да повярваш, че можеш или брой 1-ви вижте ТУК
  • Субкултурна столица или брой 4 срещу порастването ТУК 
  • Над нещата ТУК

Mediacafe.bg e основен медиен партньор на младежкото списание вече 8-ми пореден брой!

Вашият коментар